Як підібрати велосипед дитині

У велосипедах для дітей найважливіша ЕРГОНОМІКА. Діти мають менше поле зору, ніж дорослі, тобто сприймають навколишнє середовище під обмеженим кутом огляду і в цьому є небезпека. Тому особливо важливо, щоб дитячий велосипед був правильно спроектований. Під час їзди на велосипеді діти повинні мати пряму поставу. Бо лише пряма постава дозволяє дітям оптимально сприймати навколишнє середовище під час їзди на велосипеді, а тому є основою безпечного стилю катання. 

На відміну від дорослих, у дітей центр тяжіння припадає на верхню частину тіла. Тому зручність дитячого велосипеда визначається також зручною геометрією рами, оптимальною відстанню між сидінням і кермом.

Компанія PUKY® , яка виготовляє дитячі велосипеди з 1949 року, враховує індивідуальні фази росту дітей при проектуванні велосипедів. Нога дитини у взутті повинна впевнено діставати до підлоги, це додасть впевненості і допоможе подолати страх перед першою поїздкою на велосипеді. Велосипед не повинен бути завеликим - в жожному разі не купуйте на виріст, адже тоді велосипед буде або заважким, або дитина не діставатиме до педалей, або їй незручно буде їхати, що може призвести до частих падінь, нищенню самого велосипеда і небажаних травмувань у дитини.

Найоптимальнішими показниками для вибору правильного розміру велосипеда є:

Перше. Довжина ноги дитини (детально про те, як виміряти довжину ноги дитини, читайте тут).

Друге. Зріст. Якщо у вас немає можливості виміряти довжину ноги дитини, в такому разі орієнтуйтесь на зріст.

Третє. Вік дитини. При виборі велосипеда є показником орієнтовним, адже усі дітки різні. Однак він не повинен значно відрізнятися від визначених виробником, аби дитина змогла повноцінно користуватися ручними гальмами. 

Четверте. Вага. Якщо велосипед дитинка муситиме піднімати на сходи і т.п., обирайте найбільш легку модель. Наприклад, у PUKY різні моделі велосипедів з одним і тим самим діаметром коліс мають різну вагу (наприклад, 16-ти дюймові Youke важить 8 кг, LS-Pro - неповних 6 кг, Steel Classic - 9 кг). 

П'яте. Вподобання. Діти різні, з власними смаками, улюбленим кольором і т.д. Любов батьків та дітей до кольорів часто різниться. Але це цілком нормально. Ми рекомендуємо не подавляти волю дітей до власного вибору, адже річ, яка сподобалася з першого погляду приноситиме дитині максимум задоволення і додасть впевненості в собі.


Опанувати велосипед - це перше самостійне досягнення дитини і незабутні спогади на все життя! Тому обирайте правильно. В будь-якому разі, ви можете звернутися до нас за консультацією! Нехай у кожної дитини будуть незабутні велосипедні спогади!